De nieuwe loonheffingen voor 2023
Lees het artikel over de nieuwe loonheffingen voor 2023, zodat jullie op de hoogte zijn van de nieuwe regelingen en cijfers.
In dit artikel staan 13 nieuwe regels voor het inhouden en betalen van de loonheffingen vanaf 1 januari 2023.
Het anoniemtarief van 52% moet worden toegepast, als de werknemer niet zijn of haar gegevens volledig heeft gegeven. Je kan hierbij denken aan gegevens als BSN, adres of naam. Maar de werknemer kan alsnog zijn gegevens aanleveren in hetzelfde jaar, dan kan je vanaf dat moment het reguliere tarief toepassen. Je mag niet de eerdere inhoudingen op basis van het anoniemtarief herstellen, dit geldt tot en met het jaar 2022. Je kan dit later verrekenen via aangifte inkomstenbelasting.
Vanaf 2023 mag dit dus wel! Als je de volledige/juiste gegevens hebt ontvangen, dan kan je de eerdere inhouding van loonbelasting / premie volksverzekeringen tegen het anoniementarief wel herstellen.
Ben je per 1 januari 2023 eigenrisicodrager geworden? Dan is de premiecomponent WGA of ZW 0%.
Ben je per 1 januari 2023 niet meer eigenrisicodrager? Dan geldt voor de component WGA of ZW het sectorpercentage of een individueel berekend percentage.
Verhoogd van 19 cent naar 21 cent.
Verhoogd van 2 euro naar 2,15 euro.
Verhoogd van 1,7% naar 3% van de fiscale loonsom tot en met 400,000 euro.
Verhoogd van 48 cent naar 78 cent en het maximale bedrag gaat van 960 euro naar 1520 euro.
66 jaar en 10 maanden.
De 30%-regeling voor extraterritoriale kosten (ET-kosten) is een belastingvoordeel voor werknemers die in het buitenland werken. Elk jaar moet je kiezen tussen ET-kosten vergoeden of de 30%-regeling toepassen. Deze keuze maak je in het eerste loontijdvak van het jaar waarin je de ET-kosten gaat vergoeden. De keuze geldt voor het hele jaar, met uitzondering van het geval dat de 30%-regeling eindigt in de loop van het kalenderjaar. Na vijf jaar zijn de extraterritoriale kosten meestal niet meer belastingvrij te vergoeden.
Je doet de aanvraag binnen 4 maanden na de startdatum van de werknemer. Hierdoor kan je gebruikmaken van de terugwerkende kracht die tot en met de startdatum geldt. Binnen deze 4 maanden kan je per loontijdvak gebruikmaken van de 30%-regeling of ET-regeling. Na deze vier maanden zal je een keuze moeten maken, zodat de regeling voor het hele jaar van toepassing is. Einde van elk kalenderjaar kan je weer een regeling kiezen.
Doe je de aanvraag van deze regeling na 4 maanden, dan kan je niet gebruikmaken van de terugwerkende kracht. Iets later dan 4 maanden aangevraagd? dan mag je tot de vijfde maand alleen de werkelijke extraterritoriale kosten onbelast vergoeden. Vanaf de vijfde maand kan je dan kiezen tussen de 30%-regeling of dat je de ET-kosten vergoedt. Deze keuze is dan geldig voor de rest van het jaar. Per kalenderjaar kan je weer kiezen tussen de regelingen.
Voor werknemers die naar Nederland zijn gekomen om te werken, kunnen gebruikmaken van de gerichte vrijstelling voor ET-kosten (waaronder de 30% regeling). Mits zij voldoen aan de overige voorwaarden. Deze werknemers noemen we ingekomen werknemers. Een vluchteling uit Oekraïne voldoet niet aan de eisen van een ingekomen werknemer.
Vanaf 2023 moet de DGA uitgaan van 100% van het gebruikelijke loon uit de vergelijkbaarste dienstbetrekking. Dit was voorheen 75% van het loon uit de vergelijkbaarste dienstbetrekking.
Het normbedrag in de gebruikelijk-loonregeling voor de DGA stijgt van 48,000 euro naar 51,000 euro in 2023.
Met Flexmeester uitzendsoftware ben jij altijd één stap voor op de wet- en regelgeving in de uitzendbranche. Onze software is continu up-to-date en compliant, zodat jij kan richten op wat echt belangrijk is: het succesvol runnen van jouw uitzendbureau. Onze experts, met meer dan 20 jaar ervaring in de uitzendbranche, staan iedere dag klaar om jou op de hoogte te houden van nieuwe en complexe regelgeving. Laat jouw uitzendbureau groeien met Flexmeester, de meester in flexibiliteit en compliance.