Aanpak van draaideurconstructies

Lees het artikel over het aanpak van draaideurconstructies: wachttijd van vijf jaar na drie tijdelijke contracten.

Aanpak van draaideurconstructies: vijf jaar wachttijd na drie contracten

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat ze de strijd tegen draaideurconstructies wil intensiveren, "om zo de kansen op een vast contract te vergroten". Momenteel kan een werknemer binnen drie jaar maximaal drie tijdelijke contracten hebben (ketenregeling). Als er na een onderbreking van zes maanden een nieuwe reeks begint, spreken we van een draaideurconstructie. De minister wil deze constructie uitbannen door een wachttijd van vijf jaar in te voeren. Deze lange pauze geldt ook voor uitzendkrachten die worden ingehuurd door de werkgever. Dit blijkt uit een conceptbrief van minister Van Gennip.

Basiscontract

Oproepcontracten worden afgeschaft en vervangen door een "basiscontract". Hierin staat het minimaal aantal te werken uren en het minimale inkomen. Daarboven kunnen werknemers nog een maximaal aantal uren worden ingezet. Buiten de vooraf vastgestelde uren kunnen werknemers een oproep om te komen werken weigeren.

Calamiteiten-WW

Van Gennip wil ook een nieuwe regeling voor bedrijven die door onvoorziene omstandigheden in de problemen komen. Als het hele bedrijf ten minste 20 procent minder werk heeft, kan een beroep worden gedaan op de Werkloosheidswet WW. Dit gaat niet ten koste van de WW-rechten van werknemers. De regeling vervangt de huidige regeling voor werktijdverkorting.

Minimum uurtarief voor ZZP'ers

Het kabinet wil ook een minimum uurtarief invoeren voor ZZP'ers. "Het tarief hiervan wordt nog nader bepaald", aldus Van Gennip. Ze denkt aan een tarief tussen de 30 en 35 euro. "Op deze manier wordt de positie van werkenden met een zwakkere onderhandelingspositie versterkt."

Flexmeester, altijd compliant met wet- en regelgeving

Met de uitzendsoftware van Flexmeester kun je gemakkelijk met ZZP'ers werken dankzij onze geïntegreerde Selfbilling/Reversed billing functionaliteit. Zodra de urenstaat is verwerkt, ontvangen zowel de ZZP'er als de klant automatisch de correcte factuur. Hierdoor verlicht je de administratieve lasten van de ZZP'er en verminder je het risico op fouten in het facturatieproces.

Ontdek waarin Flexmeester het verschil maakt!

Dit zeggen ervaren gebruikers

Toen wij als Take Care Works gingen starten wilden we graag werken met een uitzendsoftware die gebruiksvriendelijk is en waar we als 'kleine speler' de aandacht zouden krijgen die we graag willen om te kunnen groeien. Flexmeester maakt deze wensen waar! Inmiddels hebben we in Flexmeester een database opgebouwd van rond de 200 medewerkers. Fantastisch systeem met zeer goede bereikbaarheid en persoonlijke aandacht!
Sjoerd Gelok Take Care Works
Eén van de voordelen van Flexmeester is dat de verloning en facturatie synchroniseren met de urenregistratie van onze kandidaten. Dit voorkomt fouten tijdens het facturatie- en verloningsproces en ondersteunt bovendien onze audits voor het Stichting Normering Arbeid (SNA).
Kadir Karaca KRC FLEX