EU-arbeidsmarkt helpt personeelstekort

Uit een analyse van UWV blijkt dat Nederland tekorten heeft in 166 beroepen, maar voor 70% hiervan is er arbeidsaanbod in andere Europese landen.

Europese arbeidsmarkt biedt oplossingen voor Nederlandse tekorten

Uit een analyse van UWV blijkt dat Nederland te kampen heeft met tekorten aan arbeidskrachten in maar liefst 166 beroepen. Interessant genoeg is er voor 70% van deze tekortberoepen nog wel arbeidsaanbod beschikbaar in andere Europese landen. Het UWV ziet het aantrekken van buitenlands personeel dan ook als een van de 34 oplossingen voor het arbeidsmarktprobleem.

Europese overschotten bieden kansen voor werkgevers

De Nederlandse arbeidsmarkt is momenteel erg krap. Er zijn diverse beroepen waarin een groot tekort aan personeel heerst. Hoewel er vaak ook in andere Europese landen tekorten zijn in deze beroepen, is er voor 70% (117) van de tekortberoepen in Nederland minstens één Europees land waarin juist een overschot aan arbeidskrachten bestaat. In 7% van de tekortberoepen zijn er zelfs vijf of meer landen met overschotten. Zo zijn er bijvoorbeeld tien Europese landen waar op dit moment een overschot is aan verkoopmedewerkers en zeven landen waar zowel bouwvakhulpen als keukenhulpen moeilijk aan werk kunnen komen. Dit biedt interessante mogelijkheden voor Nederlandse werkgevers.

Voor werkgevers die verkoopmedewerkers in de detailhandel zoeken, liggen er bijvoorbeeld kansen in Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Portugal, Zweden, Cyprus, Hongarije, Luxemburg en Slowakije, waar momenteel een overschot aan mensen in dit beroep bestaat. En werkgevers die bouwvakhulpen nodig hebben, kunnen terecht in Denemarken, Griekenland, Duitsland, Letland, Noorwegen, Zweden en Slowakije, waar relatief veel bouwvakhulpen werkloos zijn.

Het volledige overzicht van UWV met beroepen waarin in sommige landen een overschot is, terwijl er in andere landen (veel) tekorten zijn, is hier te vinden.

Onderbenutte kansen: Buitenlandse werving in Nederland

Op dit moment maakt slechts één op de tien werkgevers gebruik van buitenlandse werving om de tekorten aan te vullen. Door het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Economische Ruimte hebben mensen de mogelijkheid om elders te gaan werken, eventueel met behulp van de European Employment Services (EURES). Dit kan helpen om personeelsoverschotten in landen van herkomst te verminderen en de krapte in de bestemmingslanden te bestrijden.

Bron: UWV, Vaak arbeidsaanbod in Europa voor Nederlandse tekortberoepen

Ontdek waarin Flexmeester het verschil maakt!

Dit zeggen ervaren gebruikers

Toen wij als Take Care Works gingen starten wilden we graag werken met een uitzendsoftware die gebruiksvriendelijk is en waar we als 'kleine speler' de aandacht zouden krijgen die we graag willen om te kunnen groeien. Flexmeester maakt deze wensen waar! Inmiddels hebben we in Flexmeester een database opgebouwd van rond de 200 medewerkers. Fantastisch systeem met zeer goede bereikbaarheid en persoonlijke aandacht!
Sjoerd Gelok Take Care Works
Eén van de voordelen van Flexmeester is dat de verloning en facturatie synchroniseren met de urenregistratie van onze kandidaten. Dit voorkomt fouten tijdens het facturatie- en verloningsproces en ondersteunt bovendien onze audits voor het Stichting Normering Arbeid (SNA).
Kadir Karaca KRC FLEX