Pensioenberekening 2023 en Pensioenwet
De cijfers om de pensioen in 2023 te berekenen, zijn bekend en de Pensioenwet is aangenomen door de Tweede Kamer. De Pensioenwet gaat naar verwachting 1 juli 2023 in.
De cijfers om de pensioen in 2023 te berekenen, zijn bekend. Naast deze definitieve cijfers is de Pensioenwet aangenomen door de Tweede kamer. De Pensioenwet gaat naar verwachting 1 juli 2023 in.
Het premiepercentage wijzigt van 2,6% over het pensioengevend salaris naar 8% over de pensioengrondslag. Werkgevers betalen in de basisregeling over het volledige 8% en de werknemers betalen dus niets mee. De pensioengrondslag is eigenlijk het pensioengevend salaris minus de franchise. De uurfranchise is ook verhoogd van 7,13 euro in 2022 naar 7,86 euro in 2023. Verdien je als werknemer meer dan 35,77euro per uur? Dan bouw je geen pensioen op.
Pensioengevend salaris – (aantal uren x uurfranchise) = pensioengrondslag.
Deze regeling blijft hetzelfde, namelijk 12% over de pensioengrondslag. De werkgever betaalt 8% en mag 4% inhouden op het salaris van de pensioengrondslag.
In de basisregeling is de beschikbare premie 7,3% van de pensioengrondslag, dit percentage is hetzelfde als bij alle werknemers. In de plusregeling ben je leeftijdsafhankelijk en deze percentages zijn niet veranderd ten opzichte van het jaar 2022. Zie de tabel hieronder voor de percentages:
Vanaf het jaar 2023 zijn de reserveringen altijd pensioengevend. Dit geldt ook voor de reserveringen die opgebouwd zijn in de wachttijd.
Als het verlof onder de WAZO-uitkering valt, dan is de uitkering van de werknemer pensioengevend. De werkgever kan direct betalen aan de werknemer (vervolgens betaalt UWV aan jou) of dat de UWV de uitkering direct betaalt aan de werknemer. Ben je van plan om dit zelf uit te betalen? Dan neem je deze regeling mee in de pensioengrondslag berekening.
De werknemer verstrekt uitkeringsspecificaties van de WAZO-uitkering aan werkgever. Op basis hiervan geef je de pensioengrondslag door. Je betaalt de pensioenpremie aan StiPP. De deelnemersgegevens zullen worden aangeleverd over de periode waarin de uitkering is betaald.
In de eerste 8 weken bouwen uitzendkrachten geen pensioen op. De Tweede Kamer heeft ingestemd om deze regeling aan te passen naar: Vanaf week 1 pensioen opbouwen.
De leeftijdsgrens om (verplicht) pensioen op te bouwen wordt verkort van 21 jaar naar 18 jaar.
Flexmeester registreert de weken volgens de StiPP-regeling en verwerkt automatisch de wetgeving met betrekking tot zowel de basis- als de plusregeling van StiPP. In Flexmeester heb je de keuze uit diverse pensioenfondsen, zoals bpfBOUW. De premiebedragen hiervan worden automatisch ingehouden bij de verloningen en vervolgens bijgehouden. Hierdoor wordt het opstellen van de pensioenaangiften volledig geautomatiseerd binnen onze uitzendsoftware.
Bronnen:
(StiPP, 9 januari 2023)
(StiPP, 27 december 2022)
(StiPP, 20 december 2022)