Pensioenberekening 2023 en Pensioenwet

De cijfers om de pensioen in 2023 te berekenen, zijn bekend en de Pensioenwet is aangenomen door de Tweede Kamer. De Pensioenwet gaat naar verwachting 1 juli 2023 in.

De pensioenberekening 2023 en de Pensioenwet

De cijfers om de pensioen in 2023 te berekenen, zijn bekend. Naast deze definitieve cijfers is de Pensioenwet aangenomen door de Tweede kamer. De Pensioenwet gaat naar verwachting 1 juli 2023 in.

De cijfers en wijzingen voor de pensioenberekening in 2023

Wijziging in de basisregeling, uurfranchise en het pensioengevend loon

Het premiepercentage wijzigt van 2,6% over het pensioengevend salaris naar 8% over de pensioengrondslag. Werkgevers betalen in de basisregeling over het volledige 8% en de werknemers betalen dus niets mee. De pensioengrondslag is eigenlijk het pensioengevend salaris minus de franchise. De uurfranchise is ook verhoogd van 7,13 euro in 2022 naar 7,86 euro in 2023. Verdien je als werknemer meer dan 35,77euro per uur? Dan bouw je geen pensioen op.

Berekening pensioengrondslag

Pensioengevend salaris – (aantal uren x uurfranchise) = pensioengrondslag.

Plusregeling

Deze regeling blijft hetzelfde, namelijk 12% over de pensioengrondslag. De werkgever betaalt 8% en mag 4% inhouden op het salaris van de pensioengrondslag.

Pensioenopbouw in de basisregeling en plusregeling

In de basisregeling is de beschikbare premie 7,3% van de pensioengrondslag, dit percentage is hetzelfde als bij alle werknemers. In de plusregeling ben je leeftijdsafhankelijk en deze percentages zijn niet veranderd ten opzichte van het jaar 2022. Zie de tabel hieronder voor de percentages:

Reserveringen altijd pensioengevend

Vanaf het jaar 2023 zijn de reserveringen altijd pensioengevend. Dit geldt ook voor de reserveringen die opgebouwd zijn in de wachttijd.

De WAZO-uitkering valt onder het pensioengevend loon

Als het verlof onder de WAZO-uitkering valt, dan is de uitkering van de werknemer pensioengevend. De werkgever kan direct betalen aan de werknemer (vervolgens betaalt UWV aan jou) of dat de UWV de uitkering direct betaalt aan de werknemer. Ben je van plan om dit zelf uit te betalen? Dan neem je deze regeling mee in de pensioengrondslag berekening.

Uitbetalen door UWV

De werknemer verstrekt uitkeringsspecificaties van de WAZO-uitkering aan werkgever. Op basis hiervan geef je de pensioengrondslag door. Je betaalt de pensioenpremie aan StiPP. De deelnemersgegevens zullen worden aangeleverd over de periode waarin de uitkering is betaald.

De Pensioenwet gaat naar verwachting 1 juli 2023 in

Per 1 juli 2023: Afschaffing van de wachttijd van 8 weken

In de eerste 8 weken bouwen uitzendkrachten geen pensioen op. De Tweede Kamer heeft ingestemd om deze regeling aan te passen naar: Vanaf week 1 pensioen opbouwen.

Per 1 januari 2024: Toetredingsleeftijd van 21 jaar naar 18 jaar

De leeftijdsgrens om (verplicht) pensioen op te bouwen wordt verkort van 21 jaar naar 18 jaar.

Flexmeester uitzendsoftware en StiPP

Flexmeester registreert de weken volgens de StiPP-regeling en verwerkt automatisch de wetgeving met betrekking tot zowel de basis- als de plusregeling van StiPP. In Flexmeester heb je de keuze uit diverse pensioenfondsen, zoals bpfBOUW. De premiebedragen hiervan worden automatisch ingehouden bij de verloningen en vervolgens bijgehouden. Hierdoor wordt het opstellen van de pensioenaangiften volledig geautomatiseerd binnen onze uitzendsoftware.

Bronnen:
(StiPP, 9 januari 2023)
(StiPP, 27 december 2022)
(StiPP, 20 december 2022)

Ontdek waarin Flexmeester het verschil maakt!

Dit zeggen ervaren gebruikers

Toen wij als Take Care Works gingen starten wilden we graag werken met een uitzendsoftware die gebruiksvriendelijk is en waar we als 'kleine speler' de aandacht zouden krijgen die we graag willen om te kunnen groeien. Flexmeester maakt deze wensen waar! Inmiddels hebben we in Flexmeester een database opgebouwd van rond de 200 medewerkers. Fantastisch systeem met zeer goede bereikbaarheid en persoonlijke aandacht!
Sjoerd Gelok Take Care Works
Eén van de voordelen van Flexmeester is dat de verloning en facturatie synchroniseren met de urenregistratie van onze kandidaten. Dit voorkomt fouten tijdens het facturatie- en verloningsproces en ondersteunt bovendien onze audits voor het Stichting Normering Arbeid (SNA).
Kadir Karaca KRC FLEX