Proforma Loonstrook: Vergroot Inzicht in Netto Salaris
Optimaliseer aanbod met Proforma Loonstrook voor inzicht in netto/bruto salaris. Flexmeester's Proforma-Module maakt berekeningen eenvoudig.
Wat is een proforma loonstrook?
Een proforma loonstrook is een proef loonstrook of salarisstrook. Uitzendbureaus gebruiken dit vaak om aan uitzendkrachten te laten zien wat ze netto overhouden aan een bepaald brutosalaris.
Wanneer je in gesprek bent met een (potentiële) kandidaat, is het waardevol voor de medewerker om inzicht te krijgen in het bruto salaris, mogelijk in combinatie met toeslagen, pensioenregeling en leaseauto, en wat dit uiteindelijk netto zal opleveren op zijn of haar bankrekening. Door een proforma loonstrook op te stellen, wordt in één oogopslag duidelijk welk netto salaris de uitzendkracht zal ontvangen. Het kan namelijk zo zijn dat jij als werkgever een aantrekkelijkere pensioenregeling aanbiedt, waar de uitzendkracht nog niet aan heeft gedacht. Een proef salarisstrook zal dus voor meer duidelijkheid zorgen en mogelijke vragen wegnemen.
Bovendien is het opstellen van een proforma loonstrook handig bij wijzigingen in het aantal gewerkte uren van een uitzendkracht. Hierdoor kan nauwkeurig worden berekend hoeveel meer of minder de medewerker zal verdienen. Afhankelijk van het belastingvoordeel dat hiermee kan worden behaald, kan een proefberekening als basis dienen voor een goed doordachte beslissing.
Door deze aspecten als uitzendbureau in kaart te brengen, krijg je inzicht in welke gebieden je een potentiële medewerker extra voordelen kunt bieden. Een aantrekkelijkere pensioenregeling, bonus of andere vergoeding kan net het verschil maken waarom een talent voor jou kiest boven een ander uitzendbureau.
Het uiteindelijke nettoloon wordt beïnvloed door diverse factoren en kan per werkgever verschillen. Zo draagt de ene werkgever mogelijk meer pensioenpremie af voor haar werknemers dan de ander, of brengt een hogere WGA-premie in rekening. Enkele veelvoorkomende elementen die van invloed kunnen zijn op het nettoloon, en waarvoor het opstellen van een proforma loonstrook uiterst nuttig is, zijn onder andere:
Proforma loonstrook, proforma urenstaat en proforma factuur! Deze handige functionaliteiten zijn geïntegreerd in de Flexmeester uitzendsoftware.
Bij het invullen van gegevens voor een proforma loonstrook worden bepaalde velden automatisch herkend. Hierdoor kun je gemakkelijk een keuze maken uit de geselecteerde pensioenfondsen, fases, cao’s, looncomponenten, vergoedingen, reserveringen, enzovoort. Zodra de gegevens zijn ingevuld, wordt de proforma loonstrook (inclusief de kostprijs) automatisch berekend. Hierop staat onder andere het netto/bruto salaris vermeld.
Na het invullen van de uren kun je gebruikmaken van de proforma urenstaat (inclusief de kostprijs) om te verifiëren of de gegevens juist zijn ingevuld, alvorens de uren goed te keuren en uit te betalen.
Nadat je de urenstaat hebt goedgekeurd, ontvang je meteen een proforma factuur. Deze voorlopige factuur kun je controleren voordat je de factuur definitief goedkeurt en verstuurt.
Vanuit een urenstaat kun je direct een proforma (met kostprijs) genereren. Bovendien beschikken we over een Proforma-module voor het opstellen van proforma loonstroken. Sociale premies, loonheffingen en fiscale regelingen worden automatisch ingehouden. In de software is ook een CAO-module opgenomen en hierin zijn meer dan 130 cao’s geïntegreerd. We kunnen moeiteloos nieuwe cao's toevoegen. Bovendien worden alle cao's automatisch en kosteloos bijgewerkt om ervoor te zorgen dat alles in overeenstemming is met de actuele wet- en regelgeving. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste inlenersbeloning. Kies voor Flexmeester uitzendsoftware en vergroot het inzicht in je loonkosten met proforma loonstroken.