Van 30%-regeling naar 27%-regeling

Het kabinet heeft besloten de versobering van de 30%-regeling voor expats terug te draaien. Het belastingvoordeel blijft bestaan, maar wordt verlaagd naar 27%. Meer details worden op Prinsjesdag 2024 bekendgemaakt.

Van 30%-regeling naar 27%-regeling – versobering expatregeling teruggedraaid

Na de instemming van het kabinet met de begroting voor 2025, lekte onder andere uit dat de bewindslieden van plan zijn om de versobering van de 30%-regeling ongedaan te maken. Het belastingvoordeel voor expats blijft behouden, maar wordt verlaagd naar 27 procent van het loon. 

Versobering 30%-regeling

In 2023 besloot de Tweede Kamer om het fiscale voordeel voor expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou oorspronkelijk stapsgewijs worden verlaagd van 30 procent naar 10 procent. Nu trekken het kabinet en de coalitiepartijen dit plan echter in. Dit melden onder andere RTL Nieuws en de Volkskrant.

Onder de 30%-regeling kunnen werkgevers aan werknemers die uit het buitenland komen, gedurende maximaal 5 jaar (60 maanden) tot 30% van hun loon onbelast vergoeden om de extra kosten te compenseren die zij maken. Deze regeling is door het amendement van Omtzigt en anderen, als onderdeel van het Belastingplan 2024, per 1 januari 2024 als volgt versoberd:

  • gedurende ten hoogste de eerste 20 maanden bedraagt de gericht vrijgestelde vergoeding maximaal 30% van het belastbare loon;
  • gedurende ten hoogste de daaropvolgende 20 maanden bedraagt de gericht vrijgestelde vergoeding maximaal 20% van het belastbare loon; en
  • gedurende ten hoogste de resterende 20 maanden bedraagt de gericht vrijgestelde vergoeding maximaal 10% van het belastbare loon.

Na afloop van de 60 maanden vervalt het recht op de toepassing van de 30%-regeling. Uit een recente evaluatie bleek dat de regeling effectief is, en dat de versobering een negatief effect heeft op Nederlandse organisaties die buitenlands talent willen aantrekken, evenals op het vestigingsklimaat in Nederland.

Lees ook het artikel: Alles over de 30%-regeling in 2023 en 2024

Prinsjesdag en de nieuwe 27%-regeling

Op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag (17 september 2024), wordt de nieuwe voorgestelde wettekst gepubliceerd en krijgen we meer duidelijkheid. Voor veel werkgevers en werknemers die van de regeling gebruikmaken, zal dit goed nieuws zijn.

Instellingen en Automatisering van de ET- en 30%-Regeling in Flexmeester

ET-Regeling Tabblad
Op dit tabblad kun je de ET-regeling instellen en bepalen welke reserveringsstanden worden uitbetaald of opgebouwd. Verder kun je hier de huisvestingskosten, de COLA-bedragen en de reiskosten naar het land van herkomst invoeren, zodat deze automatisch worden verrekend in de verloning. De bedragen van de regeling worden automatisch bijgehouden voor het genereren van rapportages. Bovendien is het mogelijk om een eigen tabel voor COLA te gebruiken en te beheren.

30%-Regeling Tabblad
Op dit tabblad is het ook mogelijk om de 30%-regeling in te stellen. Deze regeling is bedoeld voor werknemers die vanuit het buitenland naar Nederland komen om tijdelijk te werken. Als zij voldoen aan de voorwaarden van de 30%-regeling, mogen zij over maximaal 30% van hun fiscale jaarloon netto (dus onbelast) uitbetalen. Op deze manier compenseert de overheid hen voor de extra kosten die zij maken om in Nederland te kunnen werken.

Twee Methodes voor de 30%-Regeling

  • Je kunt maximaal 30/70 van het loon exclusief de vergoeding onbelast vergoeden.
  • Het fiscale jaarloon, na aftrek in het kader van de 30%-regeling, moet minimaal gelijk zijn aan het toetsloon.

Nadat de berekeningsmethode is ingevoerd, worden deze bedragen automatisch verrekend in de verloning. De bedragen van de regeling worden automatisch bijgehouden voor het genereren van rapportages.

 

Ontdek waarin Flexmeester het verschil maakt!

Dit zeggen ervaren gebruikers

Toen wij als Take Care Works gingen starten wilden we graag werken met een uitzendsoftware die gebruiksvriendelijk is en waar we als 'kleine speler' de aandacht zouden krijgen die we graag willen om te kunnen groeien. Flexmeester maakt deze wensen waar! Inmiddels hebben we in Flexmeester een database opgebouwd van rond de 200 medewerkers. Fantastisch systeem met zeer goede bereikbaarheid en persoonlijke aandacht!
Sjoerd Gelok Take Care Works
Eén van de voordelen van Flexmeester is dat de verloning en facturatie synchroniseren met de urenregistratie van onze kandidaten. Dit voorkomt fouten tijdens het facturatie- en verloningsproces en ondersteunt bovendien onze audits voor het Stichting Normering Arbeid (SNA).
Kadir Karaca KRC FLEX