Wat is A1 verloning?
De A1-verloning stelt arbeidsmigranten in staat om in een ander land te werken terwijl sociale premies worden afgedragen in het zendland, wat lagere arbeidskosten kan betekenen.
Een persoon valt in principe onder de sociale zekerheidswetgeving van het land waar hij werkt binnen de EU. Hierop is één uitzondering: de uitgeleende werknemer. Een uitgeleende werknemer kan gedurende twee jaar verzekerd blijven voor sociale zekerheid in het uitzendende land. Hiervoor moet de werknemer een A1-verklaring hebben.
Met een A1-verloning werkt een arbeidsmigrant in een ander land, terwijl de sociale premies worden afgedragen in het land van herkomst. Deze premies zijn in het land van herkomst vaak veel lager dan in het land waar de arbeidsmigrant werkt, bijvoorbeeld voor de WW, werknemersverzekeringen, pensioenpremie en transitievergoeding. Kortom, de kostprijs van een arbeidsmigrant met een A1-verloning is lager dan die van een arbeidsmigrant zonder deze verloningsmethode.
De A1-verklaring is in 1971 geïntroduceerd om de sociale zekerheidsrechten van werknemers te beschermen die door hun werkgever tijdelijk worden gedetacheerd naar een andere lidstaat van de EU. Het doel van de A1-verklaring is te voorkomen dat werknemers die tijdelijk naar een andere lidstaat worden gedetacheerd, sociale zekerheidsvoorzieningen mislopen vanwege een versnipperd arbeidsverleden. In de EU geldt als hoofdregel dat sociale premies en loonbelasting worden afgedragen in het land waar wordt gewerkt. Met een A1-verklaring kunnen sociale premies echter worden afgedragen in het land van herkomst (zendland), zelfs als de werknemer tijdelijk in een ander land werkt.
Er bestaan twee soorten A1-verklaringen: een voor detachering naar één lidstaat (artikel 12) en een voor werkzaamheden in meerdere lidstaten (artikel 13). Voor detachering naar één lidstaat gelden meer specifieke regels en voorwaarden dan voor de tweede soort. De A1-verklaring wordt verstrekt door het zendland.
Het A1-formulier is een Europees formulier waarmee een werknemer kan aantonen dat sociale verzekeringspremies over zijn salaris worden afgedragen in zijn eigen land, wanneer hij tijdelijk in het buitenland gedetacheerd is. Daarom staat het ook bekend als een A1-verklaring, ofwel een certificate of coverage.
Alle landen binnen de Europese Unie maken gebruik van het A1-formulier. Werknemers uit de EU, de EER en verdragslanden* die in Nederland werken, moeten daarom over zo'n A1-verklaring beschikken. Als werkgever riskeer je anders een aanzienlijke boete van de arbeidsinspectie voor elke overtreding.
Normaal gesproken vraag je een A1-verklaring aan bij de sociale zekerheidsinstantie van het land waar de werknemer woont. In Nederland is dit de SVB. Werknemers uit de genoemde landen moeten de A1-verklaring echter aanvragen bij de buitenlandse sociale zekerheidsinstantie in hun eigen woonland.
De werknemers die hier worden verloond, blijven in dienst bij hun buitenlandse uitzendpartner, waar ze ook verzekerd zijn. Een A1-verklaring is essentieel, omdat een werknemer zonder deze verklaring niet in Nederland mag werken.
Lees ook het artikel; Verbod op doorlenen van werknemers met een A1-verklaring per 1 juli 2023 onderdeel van de NEN-norm
Binnen de EU is de Coördinatieverordening Sociale Zekerheid van kracht. Deze verordening harmoniseert de sociale zekerheidsstelsels van de lidstaten. Volgens deze verordening is in principe het sociale zekerheidsstelsel van één lidstaat van toepassing op personen die gebruik maken van hun recht op vrij verkeer binnen de EU. Dit regelt duidelijk in welk land zij verzekerd zijn voor sociale zekerheid en waar zij premies moeten betalen.
Je hoeft niet te voldoen aan de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), waar al jaren veel discussie over is. Dankzij de A1-regelgeving kun je wel flexibele contracten aanbieden zonder dat je allerlei verplichtingen op je neemt. Dit maakt je bedrijf aanzienlijk flexibeler en wendbaarder bij het beheren van je personeelsbestand.
Overweeg je als werkgever om A1-verloning toe te passen? Zorg er dan zeker voor dat je je grondig laat informeren door een professionele en onafhankelijke partij. Er zijn verschillende belangrijke voorwaarden waar je op moet letten bij A1-verloning. Zo is een A1-verklaring persoonsgebonden. Controleer daarom goed of de werknemer die bij jou komt werken ook daadwerkelijk de eigenaar is van de verklaring. Daarnaast dien je de identiteit van de medewerker te verifiëren. Als het een medewerker betreft van buiten de EU, controleer dan of deze persoon een geldige verblijfsstatus heeft in het land waar de A1-verklaring is afgegeven en of arbeid is toegestaan. Werknemers met een A1-verklaring moeten verplicht worden gemeld door hun buitenlandse werkgever (opdrachtnemer/dienstverrichter) bij de Posted Workers.. Als werkgever/opdrachtgever (dienstontvanger) ben je verplicht dit te controleren.