Wat is de ET-regeling?

Ontdek alles over de voorwaarden en werking van de ET-regeling. Leer hoe deze regeling een belastingvrije vergoeding biedt voor extraterritoriale kosten (ET-kosten).

Wat is de ET-regeling en hoe werkt het?

De ET-regeling is een fiscale regeling die bedoeld is voor werknemers die in het buitenland wonen en tijdelijk in Nederland komen werken. Met behulp van deze regeling kunnen zij een belastingvrije vergoeding krijgen voor extraterritoriale kosten (ET-kosten), zoals extra kosten die gemaakt worden door de werknemer in verband met het verblijf in Nederland en het reizen van en naar het land van herkomst. In de CAO voor Uitzendkrachten is het mogelijk om een deel van het brutoloon in te ruilen voor een onbelaste vergoeding van ET-kosten, onder bepaalde voorwaarden.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ET-regeling

Om in aanmerking te komen voor de ET-regeling moet u voldoen aan twee voorwaarden: de werknemer verblijft tijdelijk buiten het land van herkomst om te werken in Nederland en de flexkracht heeft een woonplaats in het land van herkomst. Deze voorwaarden kunnen worden aangetoond aan de hand van drie punten:

 1. Je moet voldoen aan de eisen van de wervingslijst.
 2. Een buitenlands woonadres hebben in de betreffende landenregio.
 3. Een bewonerslijst of vervoersregistratie bijhouden.

Indien je aan deze voorwaarden voldoet, dan komen jouw extraterritoriale kosten in aanmerking voor belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen.

Voorwaarden voor het vergoeden of verstrekken van ET-kosten

 • De kosten moeten redelijk zijn.
 • De kosten moeten aantoonbaar zijn.
 • De uitruil moet vooraf met de uitzendkracht overeengekomen worden en vastgelegd worden in de arbeidsovereenkomst.
 • Vergoedingen moeten duidelijk vermeld worden op de loonstrook.

De kosten die in aanmerking komen voor de ET-regeling

1. Het levensonderhoud in Nederland is vaak duurder dan in het land van herkomst van de seizoenarbeider. Op basis van CBS-cijfers is berekend welk bedrag per week maximaal aan extra kosten voor levensonderhoud kan worden uitgeruild per land van herkomst. In onderstaande tabel vind je het bedrag per 1 januari 2023 per land van herkomst.

Land Maximum bedrag per week (2023)
Polen € 29
Hongarije € 14
Estland € 1
Letland € 1
Slovenië € 0
Slowakije € 3
Spanje € 0
Litouwen € 11
Bulgarije € 21
Roemenië € 32
Portugal € 0
Tsjechië € 10
Bron: Werkgeverslijn.

2. Het aanbieden van huisvesting voor jouw seizoenarbeider kan (onder voorwaarden) als een onbelaste verstrekking worden beschouwd. De kwaliteit van de huisvesting moet voldoen aan de eisen van de cao die op u van toepassing is. Ook moet er sprake zijn van dubbele huisvestingskosten. De werkelijke kosten voor huisvesting worden vergoed, waarbij de wettelijke bovengrens maximaal 25% van het wettelijk minimumloon (WML) bedraagt.

3. Wanneer werknemers terugkeren naar hun land van herkomst, biedt de ET-regeling de mogelijkheid om de kosten van hun heen- en terugreis uit te ruilen in de cafetariaregeling. Kosten kunnen bijvoorbeeld worden aangetoond met kopieën van vlieg-, trein- of buskaartjes, of op basis van €0,21 per gereden kilometer als de werknemer met zijn eigen auto rijdt. Het is belangrijk om bewijsmateriaal van de reis, waaronder data, kentekens, kilometerstanden, aantal gereden kilometers en registratie van werk- en reisdagen, in de administratie te bewaren.

De volgende arbeidsvoorwaarden komen in aanmerking voor uitruil

 • Loon uit normale werkuren.
 • Loon uit toeslagen voor onregelmatigheid en overwerk.
 • Loon uit bovenwettelijke vakantiedagen.
 • Loon uit compensatie-uren.

Hoe de uitruil van loonbestandsdelen werkt: voorwaarden en beperkingen

 • Maximaal 30% van de bovengenoemde loonbestandsdelen mogen uitgeruild worden.
 • Het loon mag na uitruil niet onder het WML (minimumloon) zakken.
 • Het uitgeruilde loon en de waarde van de bovenwettelijke vakantiedagen mogen samen maximaal 81% van het bedrag aan extraterritoriale kosten bedragen. Het percentage van 81% is niet van toepassing op de uitruil van toeslagen voor onregelmatige werktijden, overwerk en compensatie-uren.
 • De uitruil heeft geen invloed op de grondslag van het overwerkloon en de toeslag voor onregelmatige werktijden.
 • Over het uitgeruilde deel van het loon worden geen (reserveringen voor) vakantiedagen, vakantietoeslag, kort verzuim en bijzonder verlof, feestdagen en wachtdagen opgebouwd. Dit betekent dat alleen over het verlaagde loon voornoemde rechten worden opgebouwd.

Flexmeester, altijd compliant met wet- en regelgeving

Onze uitzendsoftware  beschikt over een handige proforma ET-kosten tool waarmee je gemakkelijk een proforma salarisstrook kunt maken voor de uitruil van het loon en de extraterritoriale kosten. Onze software is volledig ingeregeld op de ET-regeling en wordt automatische berekend tijdens de verloningen.

Wil je ook profiteren van deze efficiënte oplossing en jouw bedrijfsprocessen optimaliseren? Neem dan snel contact op met één van onze experts via het formulier hieronder bel naar 085-0762336. Wij staan klaar om je te helpen en meer informatie te geven over hoe Flexmeester kan bijdragen aan het succes van jouw bedrijf.

Ontdek waarin Flexmeester het verschil maakt!

Dit zeggen ervaren gebruikers

Toen wij als Take Care Works gingen starten wilden we graag werken met een uitzendsoftware die gebruiksvriendelijk is en waar we als 'kleine speler' de aandacht zouden krijgen die we graag willen om te kunnen groeien. Flexmeester maakt deze wensen waar! Inmiddels hebben we in Flexmeester een database opgebouwd van rond de 200 medewerkers. Fantastisch systeem met zeer goede bereikbaarheid en persoonlijke aandacht!
Sjoerd Gelok Take Care Works
Eén van de voordelen van Flexmeester is dat de verloning en facturatie synchroniseren met de urenregistratie van onze kandidaten. Dit voorkomt fouten tijdens het facturatie- en verloningsproces en ondersteunt bovendien onze audits voor het Stichting Normering Arbeid (SNA).
Kadir Karaca KRC FLEX